pestigon macska 4x

Pestigon spot on macska 4x

5 560 Ft

Spot on Macska 4x

Bolhák és kullancsok elleni rácsepegtető oldat macskák számára. 4 pipettás kiszerelés.

Bolhák (Ctenocephalides felis) okozta fertőzések gyógykezelésére. A készítmény azonnali rovarölő hatást gyakorol, és fenntartja a folyamatos rovarölő képességet a kifejlett bolhák okozta új fertőzésekkel szemben, legfeljebb 5 héten keresztül. A készítmény 48 óra alatt kialakuló atkaölő hatást mutat kullancsokkal (Ixodes ricinus) szemben.

Ellenjavallatok:

Adatok hiányában 8 hetesnél fiatalabb és/vagy 1 kg– nál kisebb testtömegű macskakölyköknél a készítmény nem alkalmazható. Nem alkalmazható beteg (szisztémás betegségben szenvedő, lázas) vagy lábadozó állatoknál. Nem alkalmazható nyulaknál, mert súlyos mellékhatásokat és akár elhullást is okozhat. Nem alkalmazható a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyaggal szembeni ismert túlérzékenység esetén.

Mellékhatások:

Ha a készítményt lenyalja az állat, rövid ideig tartó nyálzás léphet fel, amit főként a vivőanyag okoz. Rendkívül ritka esetekben átmeneti bőrreakciókat, például a bőr kipirulását, általános viszketést, hámlást vagy helyi szőrhullást jeleztek az alkalmazást követően. Kivételesen nyálzás, átmeneti idegrendszeri tünetek (hiperesztézia, levertség, idegesség) és hányás fordulhatnak elő. A túladagolás kerülendő. Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvost!

Célállatfajok: Macskák.

Adagolás és az alkalmazás módja: Kizárólag külsőleges alkalmazásra. Bőrön történő helyi alkalmazás. A pipettát csak a felhasználás előtt vegye ki a tasakból.
1 db 0,5 ml- es pipetta macskánként (körülbelül 7,5 – 15 mg/kg). A pipettát tartsuk függőleges helyzetben. Keskenyebbik részét ütögessük meg, hogy tartalma biztosan a pipetta fő részében legyen. Törjük le a rácsepegtető pipetta lepattintható tetejét a rányomott vonal mentén. A lapockák közötti területen válasszuk szét a szőrt, hogy az állat bőre láthatóvá váljon. Helyezzük a pipetta hegyét a bőrre, majd finoman nyomjuk össze, tartalmát lehetőleg két ponton – az egyik a koponyaalapnál, a másik 2-3 cm-rel hátrébb – a bőrre ürítve.

A helyes alkalmazásra vonatkozó javaslat:

Fontos ügyelni rá, hogy a készítmény alkalmazása olyan területen történjen, ahonnan az állat nem tudja lenyalni, és biztosítani, hogy az állatok ne nyalogathassák egymást a kezelés után. Ügyelni kell rá, hogy a készítmény ne nedvesítse be a szőrzetet, mert így a kezelés helyén a szőrzet ragacsos kinézetűvé válik. Ha ez mégis előfordulna, az alkalmazást követő 24 órán belül megszűnik.
A bolha- és/vagy kullancsfertőzések optimális kontrollja érdekében a kezelések gyakoriságát a helyi járványtani helyzet alapján kell meghatározni. A készítmény ártalmatlanságát értékelő vizsgálatok hiányában a kezelések között legalább 4 hétnek kell eltelnie. Kezelés előtt az állatok testtömegét pontosan meg kell mérni.

Különleges tárolási előírások:

Gyermekek elől el kell zárni! Ez az állatgyógyászati készítmény különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. Az eredeti csomagolásban tárolandó a fénytől és nedvességtől való megóvás érdekében. Csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

Különleges figyelmeztetések:

A készítmény nem akadályozza meg a kullancsok megtelepedését az állatokon. Amennyiben az állatokat a kullancsokkal való fertőződés előtt kezelték, a kullancsok a megtelepedést követő első 24- 48 órában elpusztulhatnak. Ez idő alatt általában nem zajlik le a vérszívás folyamata, így minimálisra csökken a fertőző betegségekkel való fertőződés veszélye, ám nem zárható ki. Az elpusztult kullancsok általában leesnek az állatokról, de az esetleg visszamaradt kullancsok is könnyen eltávolíthatóak óvatos kihúzással. Ha egy háztartásban több kutya és macska él együtt, a bolhák elleni védekezés optimalizálása érdekében minden állatot megfelelő inszekticid szerrel kell kezelni. Kerülni kell az állat gyakori fürdetését vagy samponos lemosását, mert a készítmény hatékonyságának időtartalmát ilyen esetekben nem vizsgálták. A bolhák gyakran megtalálhatóak a kedvtelésből tartott állatok fekvőhelyén és a rendszeresen pihenőhelyül szolgáló szőnyegeken és kárpitozott bútorokon, ezért ezeket súlyos fertőzöttség esetén, valamint a bolhák elleni védekezés megkezdésekor megfelelő rovarirtókkal kell kezelni, továbbá rendszeresen porszívózni szükséges.

A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések:

El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen. Véletlen szembekerülés esetén vízzel azonnal és alaposan ki kell öblíteni. Kizárólag külsőleges alkalmazásra. Kezelés előtt az állatok testtömegét pontosan meg kell mérni. Fontos ügyelni rá, hogy a készítmény alkalmazása olyan területen történjen, ahonnan az állat nem tudja lenyalni, és biztosítani, hogy az állatok ne nyalogathassák egymást a kezelés után. Kullancsok megtelepedhetnek az állatokon, ezért kedvezőtlen körülmények között a fertőző betegségek átvitele nem zárható ki teljesen. Sebeken vagy sérült bőrfelületen nem alkalmazható a készítmény.

Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések:

A készítmény nyálkahártya- és szemirritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy a szembe vagy szájba jusson. Amennyiben véletlenül a szembe kerül, tiszta vízzel haladéktalanul és alaposan ki kell öblíteni. Ha a szemirritáció tartósan fennáll, orvoshoz kell fordulni, bemutatva a készítmény használati utasítását vagy címkéjét. Meg kell előzni, hogy a pipetta tartalma a kéz ujjaival érintkezzen. Ha ez mégis megtörténik, szappannal és vízzel kezet kell mosni. Az alkalmazás során nem szabad dohányozni, inni és enni. Az alkalmazó személy fipronillal vagy a segédanyagokkal szembeni ismert túlérzékenysége esetén kerülni kell a készítménnyel való érintkezést. Amíg az alkalmazás helye meg nem száradt, a kezelt állathoz nem szabad hozzányúlni, és a gyermekeknek nem szabad megengedni, hogy játszanak velük. Ezért az állatokat nem napközben, hanem kora este ajánlott kezelni, és a rövid ideje kezelt állatoknak nem szabad megengedni, hogy a gazdájukkal – különösen gyerekekkel – együtt aludjanak.

Vemhesség, laktáció vagy tojásrakás idején történő alkalmazás:

A készítmény biztonságosságát vemhes és szoptató nőstény macskákon nem ellenőrizték, ezért kizárólag a kezelést végző állatorvos által elvégzett előny/kockázat elemzésnek megfelelően alkalmazható.

Egyéb óvintézkedések:

A készítmény alkoholos segédanyaga károsíthatja a festett, lakkozott vagy egyéb háztartási felületeket és bútorokat. A készítmény toxicitása a bőrön alkalmazva nagyon kismértékű. A mellékhatások előfordulásának kockázata azonban fokozódhat túladagolás esetén, ezért az állatokat mindig a testtömegnek megfelelő méretű pipettával kell kezelni. A készítmény gyúlékony. Távol kell tartani szikrától, hőtől, nyílt lángtól és más tűzforrástól.

A fel nem használt készítmény vagy hulladékainak kezelésére, megsemmisítésére vonatkozó utasítások, (amennyiben szükségesek):

A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni. A készítmény nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet halakra és más vízi élőlényekre. A készítményt vagy üres csomagolóanyagát nem szabad tavakba, folyóvizekbe vagy csatornákba dobni.

Hatóanyagok és egyéb összetevők: Egy 0,5 ml- es pipetta tartalma: Fipronil 50 mg; Butil- hidroxianizol (E320) 0,10 mg; Butil- hidroxitoluol (E321) 0,05mg.

Hatásmód: A fipronil a fenilpirazolok csoportjába tartozó rovarölő/akaricid szer. A GABA- komplex gátlásával hat oly módon, hogy a klorid- csatornához kapcsolódik, gátolva ezzel a kloridionok preszinaptikus és posztszinaptikus transzportját a membránon keresztül. Ez a központi idegrendszer szabályozatlan működését eredményezi, ami a rovarok és atkák pusztulásához vezet.