Tisztelettel köszöntöm a Sporttársakat!

Tóth János


Ez az első alkalmam a bemutatkozásra, ezért külön örülök a lehetőségnek.

Tóth Jánosnak hívnak, 40 éves vagyok, Tamásiban élek feleségemmel és két gyönyörű kis lányommal. A galamb szeretet már gyermekkorom óta része az életemnek, mégis döntő fordulatot a 90-es évek elején, Kaposváron az Anker Alfonz teszttelepen eltöltött idő hozta számomra. Dr. Lovas László és Szappanos István mellett, még ha rövid ideig is, de lehetőségem adatott bepillantást nyerni az adott kor külföldi és hazai galambászainak megismerésére, és mind az elméleti és mind a gyakorlati tudás egy részének elsajátítására.

Az élet úgy hozta, hogy 20 évnek kellett eltelni ahhoz, hogy elképzeléseimnek megfelelően tudjak galambászni, így 2010-ben másik három tamási társammal csatlakozva beléptünk a dombóvári M12 Egyesületbe. 2011-es fiataljainkat egy katasztrófa úton elhagytuk, így a következő évre mindösszesen 13 db galamb népesítette a dúcot, melyek nagy része Hunyadi Lacitól kapott Gyerkó vérhányadú galamb volt. Ezek mellé érkeztek a balatonkenesei Tóth Imrétől Van Loon, Van Dyck, Hans Dekkers, Camphuis, Vandenabeele galambok, valamint a zombai Laufer Mihálytól, kurdi Kovács Vilmostól és a magyarkeszi Piros Lászlótól legjobb galambjaik, illetve ezek közvetlen leszármazottaik kombinálásából alakult ki mai állományom, ezért külön köszönettel tartozom Nekik. Fontosnak tartom név szerint megemlíteni tamási sporttársaimat, mivel összefogásunk példaértékű, ők: Bischof Gábor, Mészáros József, Szőke Károly. 2012 - 2013-ban csak középtávig röptettem állomány építés céljából, ahol inkább csak egy – egy  egyéni sikernek örülhettem.
Ezt követően úgy döntöttünk, hogy a 13-as tagszövetség K07 siófoki Egyesületéhez csatlakozunk, így ez az év volt az első szezon, ahol a főprogramban végig részt tudtam venni.

Galambházam déli fekvésű, lábakon áll, teteje polikarbonát borítású. Három részre tagolt, fiataloknak volierrel, versenydúc és a tojók részére fészek cellákkal. Totál özvegységben versenyzem. A tenyész dúcom a versenydúctól távolabb található nagy röpdével, összesen 8 pár galambbal. Versenydúcban 32 db galamb van elhelyezve, tágas világos, szellős helyen. Szinte minden héten minden galamb utazik egészen a hosszútávig ezt követően a hímek egy része középtávon, a tojók inkább hosszabb távon bizonyíthatnak koroktól függetlenül. Szigorú és pontos tartástechnológiám betartásában édesapám a legnagyobb segítőm, ezért nagyon hálás vagyok a fáradozásaiért. Mind az egészség megőrzés, mind a tartástechnológia terén nagy áttörést hozott Vétek János és a Giantel termékek használata, amelyeket a jövőben is szívesen alkalmazom.
Az idei évben a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően sikerült a Közép-dunántúli Tagszövetség Vértes-Balaton Versenykerület középtávú csapatbajnokságát megnyernem. Külön öröm volt számomra, hogy egyesületi szinten az általános csapatbajnokság megnyerése mellett a champion bajnokságban is kiválóan szerepeltek madaraim. Ezúton szeretném, megköszönni családomnak, valamint azoknak az embereknek a támogatását, akik valamely tisztség betöltésével vállalják azon plusz terheket, amelyekkel lehetővé teszik sportunk művelését.

Kívánom minden sporttársamnak, hogy eredményektől függetlenül is lelje, örömét a galambászat mindennapjaiban s találjon, oly barátokra, akik szívesen osztoznak sikerekben és kudarcokban egyaránt.

Tisztelettel:

Tóth János
K07