Nemzeti Bajnok a Móri-árokból

Weiger János


Minden kezdet nehéz, de nem gondoltam volna, hogy egy bemutató cikk megírása kellő gyakorlat hiányában mekkora kitartást, küzdelmet követel meg.
Úgy pedig főleg nehéz, ha a beszélgető partnerem sem igazán gyakorlott interjúadó, már többször eszünkbe jutott, hogy feladjuk. De ha ezt tesszük, akkor hogyan nézünk a galambjaink szemébe, megfutamodásnak vélnék, pedig mi ez ahhoz képest, amit nekik kellett dacolni az időjárással, küzdeni a távolságokkal egy versenyszezon alatt.
Tagszövetségünk 2007-ben többek között a versenykerületek élversenyzőihez is ellenőröket küldött ki. Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a leghosszabb országos útnál ellenőrizni mehettem ki Weiger Jánoshoz. Akkor még ezt a szenzációs eredményt sejteni sem lehetett. De az út nagyon jól sikerült, a galambok remekül szálltak. A hazaérkezőket megtekintve látszott, hogy minden erejüket bevetve keményen küzdöttek.
Weiger János gyermekkorában Csókakőn élt, ahol elmondása szerint már voltak a háznál galambok, de a postagalamb „vírusát” Klock Ferenc bácsikájától kapta. Az önzetlen szeretet és sportszellem még most 45 éves korában is ugyanolyan intenzív, mint azelőtt.
A Bakony és a Vértes hegység között az Ezerjó hazájában, Móron kertes házban él idilli környezetben családjával. A galambház DK-i fekvésű, tágas, fény pedig csak annyi szűrődik be, ami elegendő galambjai számára. A dúc 10,5 m hosszú, ahol a fiatalok, tenyészek és a verseny galambok helye található. Nagyszerűen felszerelt, praktikus felépítésű, amely a galambok szeretete, odaadó gondozása mellett nagyban hozzájárult a kimagasló eredmények eléréséhez.
Ezek pedig a következők:

Egyesület: Általános távú csapatbajnokság 1. hely
Rövidtávú csapatbajnokság 1. hely
Középtávú csapatbajnokság 1. hely
Hosszútávú csapatbajnokság 1. hely
Fiatalok általános távú csb. 2. hely
Versenykerület: Általános távú csapatbajnokság 1. hely
Rövidtávú csapatbajnokság 1. hely
Középtávú csapatbajnokság 2. hely
Hosszútávú csapatbajnokság 1. hely
Fiatalok általános távú csb. 1. hely
Tagszövetség: Általános távú csapatbajnokság 2. hely
Középtávú csapatbajnokság 8. hely
Hosszútávú csapatbajnokság 1. hely
Anker galamb bajnokság 3. hely
Zóna: Összesített csapatverseny 1. hely
Szuper Kupa 1. hely
Országos: Nemzeti Hosszútávú Bajnokság 1. hely
Magyar Kupa Hosszútávú csapatbajnokság 2. hely
Magyar Kupa Legjobb Dúc csapatbajnokság 12. hely
Szuper Kupa 3. helyEzen felül galambjai kiváló teljesítményével kiérdemelte az országos mesterversenyzői címet is. A következő gondolatokban szeretném megtudni, vajon mi minden kell a kiemelkedő eredmények eléréséhez.

Milyen módon készítetted fel a galambjaidat a tenyésztésre illetve versenyszezonra?
Nagyon sokan megfogalmazták már, hogy a következő szezonra a felkészülést a versenyek
után azonnal el kell kezdeni, én is ezt tartottam szem előtt.
A tenyész galambokat három költés után szétszedtem, mert több fiatalra már nem volt szükségem. A versenygalambokat az utolsó verseny után együtt hagytam és egy fiatalt neveltettem velük, ezután szétválasztottam őket. Így a nagyvedlés hamar beindult, a takarmányban a hüvelyesek és a napraforgó arányát megnöveltem, mire a hidegebb idő beköszöntött, akkorra a galambok teljesen kivedlettek.
December közepétől könnyebben etettem, a keverékben az árpa arányát megnöveltem.
Ebben a hónapban parathypus ellen oltottam a galambokat, januárban a féregtelenítés és a paramyxo elleni vakcinázás történt meg. A párosítás előtt két héttel már bővebben etettem, keverékben növeltem a hüvelyesek arányát és vitaminkúrát alkalmaztam, a párosítás így könnyen megtörtént, mert elég tüzesek voltak a galambok. Amíg a galambok a tojásokon ültek, akkor trichomonas ellen kaptak öt napos kezelést.

Milyen módszerrel versenyzel?
Klasszikus özvegységi módszerrel röptetek, csak hímekkel versenyzek. 2007-ben 28 db özvegy 1, 2, és 3 éves hím mellette 6 egyéves ülőkéről versenyzett, amelyek szintén az özvegyek dúcában kerültek elhelyezésre. Korábban ilyenre nem vállalkoztam, de ezek a pár nélküli hímek nem zavarták az özvegyeket, viszont előnye volt, hogy az elmaradt özvegy helyére zökkenőmentesen beszoktak. A tenyész és a verseny galambokat is március 15-én párosítottam, a tenyészektől a tojásokat a versenygalambok alá átraktam, így a tenyészektől rövid idő alatt négy fiatalt tudtam felnevelni. A versenydúcban a fiatalokat 12 -14 napos korukig együtt nevelték a párok, ekkor az egyik fiatalt a tojóval együtt elvettem. Az utolsó tréningre, mely az egyesületben már verseny volt, illetve az első kerületi versenyre fiatalról kerültek bekosarazásra, Malackyból rendezett útnál már a tojók fogadták a hazatérő hímeket. A versenyek után az út nehézségétől függően egy - két órát maradtak együtt a párok, a tojók egész hétre a tojók dúcába kerültek. Napközben ezeket a tojókat volierbe kizártam, csak éjszakára voltak a dúcban, amely ülőkékkel van felszerelve, de itt egyedi fülkék is vannak. Ebbe szoktam külön zárni az egymás között párosodni akaró tojókat. A hímeknek a bekosarazás előtt minden útnál megmutattam a tojókat.
A versenyek alatt milyen ellátásban illetve kezelésben részesítetted a galambjaidat?
A versenyekre való felkészülés és a versenyek alatt is a múlt évben a Giantel programot és a termékeit használtam teljes megelégedésemre. A versenyről hazatérő galambokat elektrolittal, mézes és citromos teával, az etetőkben diétás takarmánnyal vártam. Este is diétás takarmányt kaptak, az ivóvízbe Vitaminomixet tettem. Vasárnap délelőtt még a diétás takarmány maradt, este álltam rá az özvegy keverékre, amelyet szerda estig etettem. Vasárnap és hétfőn kéthetente felváltva megelőző kezelést alkalmaztam Tricho40 illetve Ornistop készítményekkel, amelyeket az ivóvizükbe kaptak.  Minden kedden reggel a takarmányra fokhagymaolajat és sörélesztőt tettem. Csütörtökön, a bekosarazás napján diétás takarmányt ehettek a galambok, annyi változtatással, hogy az árpa helyett napraforgó került a keverékbe. Az ivóvízbe csütörtök reggel Multivitamint kaptak. Az alapkeverékhez hét elején az út várható nehézségét és a távolságot figyelembe véve kendermagot vagy kukoricát tettem hozzá.

Mennyi munka van a sikerek mögött?
Azt vallom, úgy mint az élet más területén, a galambászatban is a  sikerek mögött sok befektettet munka van. A munka egyik részét a galambász, a nagyobbik felét (talán ezt sokan elfelejtik) a galambászt kiszolgálók, a szakkönyveket írók, a galambok takarmányozásához és ellátáshoz szükséges anyagokat előállítók, a galambok szállítását végzők és a tagszövetségek társadalmi munkásai végzik. El kell mondanom, hogy tagszövetségünk közös erőfeszítések árán stabil gazdasági alapot rakott le, amelyre építkezve európai szintű szállítási feltételeket hoztunk létre, a gépkocsivezetők és a kísérők lelkiismeretes munkát végeztek, a startért felelős személyek körültekintő felengedésekkel járultak hozzá valamennyiünk sikeréhez.

Milyen vérvonalú galamboknak köszönheted az eredményeidet?
Tóth Imre balatonkenesei és Gulyás János pápai barátaimtól, a legjobb verseny galambjaiktól és a tenyészektől tojásokat és fiatalokat kaptam. Jelenlegi állományom ezekre a galambokra épül. Tóth Imrétől Van Loon, Hermes és Aarden vérű galambokat hoztam, Gulyás János állományában Csordás Károly, Balogh László és Politzer Testvérek galambjai a meghatározók. Úgy gondolom, hogy Imre és János önzetlen segítsége nélkül nem értem volna el ezeket az eredményeket. Újból szeretném nekik megköszönni, hogy a galambjaikba fektetett munkájuknak gyümölcsét én is élvezhettem. A fiatal galambok kerületi bajnokságának megnyerésében már Fehér Lászlótól kapott tojók utódai is besegítettek.

Melyik galambjaidra vagy a legbüszkébb?
Természetesen a legjobb eredményeket elérő galambok közelebb állnak hozzám. Csapatbajnokság miatt fontosak a sok helyezést elérő galambok, de a versenyzés sava-borsa az élhelyezésekben van, ezért nehéz egyértelműen válaszolni a kérdésedre. A  2007-es évben a HU 04-50-17996 BK-H, a HU 04-13-22588 KK-H és a HU 05-13-42099 KK-H is 11 helyezést repült, az utóbbi a brandenburgi versenyen a tagszövetségben és a régióban is első lett, a Szuper Kupában zóna 2. helyezést ért el, ezért a 99-es a kedvenc a dúcban. Amikor a galambok eredményességét vizsgáltam nem lehetett megkerülni a tenyész galambokat szerepét sem, a 99-es két testvére is repült, a három galamb együtt 30 helyezést ért el, az egyik testvérének fia is 9 helyezésig jutott, tehát az 52722 K-H és az 56603 KK-T alkotta párra 39 helyezés vezethető vissza, ezért ezek a tenyész galambok is a kedvenceim.

Hogyan képzeled el a jövőt?
A jövőben talán több szabadidőm lesz, amelyet a családommal tölthetek el, mert a tagszövetség versenybizottságának vezetését átadtam az ősztől. Az egyik pillanattól a másikig nem tudtam a szakmai jellegű dolgoktól elszakadni, mert a tagszövetség új vezetése számít a tapasztalataimra, kikérik a véleményemet, másrészről ígéretet tettem, hogy a zökkenőmentes átmenet miatt segíteni fogom a munkájukat. Úgy látom az új elnökség - Vincz István elnök vezetésével - eltökélt amellett, hogy az eddig elért gazdasági és szakmai színvonalat fenntartsa. Bízom abban, hogy napi munkájuk során a tagszövetség érdekeit szem előtt tartva, a kisebb közösségek kiszolgálását is felvállalva építik tovább a tagszövetség jövőjét.
Saját magamról annyit, talán azt várod, hogy azt mondjam, hogy az elért eredmények megtartására törekszem a jövőben, de én a realitások talaján állok. Valószínűleg életem legjobb eredményét értem el tavaly, amelyet nem hiszem, hogy meg tudok ismételni. A sikereket hozó galambok az idén is a dúcomba vannak, hogy mit tudok belőlük kihozni, azt én is kíváncsian várom. A galambászatom során az eredmények, kudarcok jöttek - mentek, de az igazi barátok mindig mellettem maradtak. Én az ő barátságukat tartom a jövőben is a legfontosabbnak, szeretnék a bizalmukra továbbra is rászolgálni, mert a postagalambsportot ők tették széppé számomra.
Utóbbi látogatásom alkalmával a galambok között elmélkedve arra a következtetésre jutottam, hogy igazából e kimagasló eredmény egyik alappillére, hogy János és galambjai között a kapcsolat nagyon közvetlen, az egész dúcból nyugalom és harmónia árad. Talán ez az elsődleges szempont, ami lényeges és szükséges ennél a sportnál a kezdéshez és a nagyszerű eredmények eléréshez.

HETI ELLÁTÁS PROGRAM
GIANTEL TERMÉKEKKEL
 

 

szombat
( érkezés )

vasárnap hétfő kedd szerda

csütörtök
( gyűjtés )

péntek
reggel diétás I.

mézes, citromos

teába ELEKTROLYTE
diétás I.

vízbe

TRICHO 40 vagy
ORNISTOP-DS
özvegy  kev.

vízbe

TRICHO 40 vagy
ORNISTOP-DS
özvegy kev.

fokhagymaolaj

sörélesztő

víz
özvegy kev.

víz
diétás II.

vízbe

MULTIVITAMIN
utazás
este diétás I.

vízbe

VITAMINO MIX
örzvegy kev.

vízbe

TRICHO 40 vagy

ORNISTOP-DS
özvegy kev.

vízbe

TRICHO 40 vagy

ORNISTOP-DS
özvegy kev.

víz
özvegy kev.

víz
diétás II.

vízbe

szőlőcukor
utazás

 

Diétás I.: árpa   50% Diétás: II.: napraforgó 35%
  búza  20%   búza          20%
  cirok  15%   cirok          20%
  rizs    10%   rizs            20%
  köles    5%   köles           5%A hét elején verseny távolságát és várható nehézségét figyelembe véve az özvegy keveréket kiegészíteni még kukoricával vagy kendermaggal.
A TRICHO 40 és a ORNISTOP-DS készítményt hetente felváltva javasolt használni.

Varga Adrián

(A közlés hozzájárulásáért köszönetet mond a Notaris állateledel és állatpatika)