Kolozsvári József

Kolozsvári József


Tisztelettel köszöntöm a sporttársakat!

Kolozsvári József /37/ Kisköre Deák F. 3 sz. alatti lakos vagyok.
Az építőiparban dolgozom, mint kőműves. Hobbim és szenvedélyem a postagalambászat, és a horgászat. Hevestől 25 km-re délkeleti irányba helyezkedik el Kisköre. Itt található a Tisza 2 vízerőmű, és duzzasztómű, mellyel a 127 km2-es Tisza-tó vízszintjét szabályozzák, és nyernek belőle villamos energiát. Kitünő lehetőséget kínál a hely vízitúrázásra, horgászatra, kerékpározásra, és több szabadidős programra.
Galambokkal való kapcsolatom 1984-ig nyúlik vissza.12 évesen egy törött szárnyú parlagi galambbal kezdtem galambászni, majd húsgalambokat /Texán/ tartottam.
A Sportszövetségnek, valamint a Hevesi V-18 Pgse-nek 1990 ót vagyok a tagja.
Kezdetek óta madaraimat, és barátaimét is Hevesre hordom át./gyűjtés, óraindítás, bontás/ Nagyon jó hangulatú közösség, évente több alkalommal összejárunk, bográcsozunk, eszünk, iszunk, beszélgetünk..2008-ig a 26. Mátra tagszövetségben, 2009-től a 28. Jászság tagszövetségben versenyzek, szinte a leghosszabb dúc tával.
Első postagalambjaimat a Csongrádi Kócsó Jánostól vásároltam./1990/ Mint kezdő galambász nagy hatással volt rám az akkor ott látottak és hallotak. Később is sok madár érkezett Kiskörére ajándékként. Vérvonalukat tekintve a legjobb hosszútávos galambjaiból kaptam /E. Tournier, Weyn×Bosch, J. Vaneenoo, Th. Peeters/.  
Egerből, néhai Mélypataki Mihálytól is vettem, fiatal galambokat /1990/, melyből több madár jó versenyző ill. tenyész lett. Öcsémmel, Lászlóval közösen röptettem Kolozsvári- Testvérek néven, melyek eredményes évek voltak. Tíz év után új galambokat hoztam a meglévőek mellé
Tóth József Abaújszántói többszörös ker. bajnoktól /2000-2001/, melyek származása Gyerkó Tibor galambjaira vezethetők vissza.  
A hevesi Szabó Jánostól-barátomtól is sok jó galambot kaptam ajándékba/Marcel Desmet, Janssen/. Tamás István többszörös ker. bajnok állományából is beszereztem 3db madarat.
Tesztelés alatt vannak Somogyi Zoltán galambjai /Janssen/.
A galambászatot a helyi /hevesi/ sporttársaktól, valamint szakkönyvekből /Dr. Stam, Újházy Péter, Anker Alfonz, Gáspár István könyvei/ tanultam.
Állományom 35 pár versenyző, 20 pár tenyész madár, melyeket kedvtelésemre párosítok egymással. Özvegy módszerrel röptetek, csak hímeket. Tagszövetségi versenyeken minden távon küldöm madaraimat. Galambjaim elhelyezésére padlásdúcok, és teraszos galambház szolgál, melyek a melléképületek födémjeire lettek építve. Anyaga tégla, padozata pozdorja lemez, fekvése déli.
A takarmányozást VERSELE-LAGA olimpia keverékével oldom meg, melyhez keverek még téli időben árpát, kukoricát, búzát, napraforgót.
Nem vagyok él galambász, eredményeim sem csúcseredmények, de voltak, amire szívesen visszaemlékszem. A régebbiekből például: az első Magdeburgi versenyem 6 kerületi helyezés aznap 3 db, reggel 3db madár /822 km/. Nürnberg, Scharding, Linz, Tata szintén szép emlékek.
1998. Magdeburg országos Anker díj: 37-ik.3171-95-8300 kh, csapat:14. (562 csapat).
Magdeburg-Constanta összetett orsz. csap: 4. hely
2007. Székesfehérvár. Ker.hely:1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10… stb. (4000 db galamb).
Győrből kerületi: 9, 19, 21, 22, 24, 29… stb. (3524 galamb)
Welsből kerületi helyezés: 2. (2264 galamb).
Mátra 2. röpcsoport Rövidtávú csapatbajnokság: 4. hely
2008. Mátra 2. röpcsoport Rövidtávú csapatbajnokság: 2. hely. Nemzeti verseny Melk Észak-2. régió csapat: 5 helyezés, Rekawinkel kerületi hely: 8, 9, 19, 20, 28, 42.       (1473 galamb).
2009. Jászság tagsz.  Rövidtávú csapatbajnokság. 11. hely
Sprint csapatbajnokság: 6. hely
Nemzeti verseny Wels: 9. hely (6882 galamb)
Wels kerületi hely: 1. (1125 galamb)
Mosonmagyaróvár kerületi hely: 2. (766 galamb).
A dúcokat tavasztól őszig naponta, amúgy hetente takarítom. Lánggal fertőtlenítek mikor szükséges. Galambjaim egészségmegőrzését fontosnak tartom. Korábban az állatpatikákban beszerezhető különféle szerekkel oldottam meg a kezeléseket.2007-évtől Vétek János által mo.- on forgalmazott Giantel termékeket használom, melyre Tóth Atilla barátom hívta fel a figyelmem.
A készítmények alkalmazásánál a termékismertető füzet ajánlását tartom szem előtt, mellyel én is, és több helyi sporttársam is meg van elégedve. Paramyxo vírus ellen évente oltok, paratífusz megelőzésére antibiotikumos kezelést használok évente felváltva.
Más dúcokban is repülnek szép eredményeket madaraim, ill. azok leszármazottai./Szabó János, Budai Máté, Nagy Jenő/.
Kezdő Sporttársaimnak azt ajánlanám, hogy olvassanak sok cikkeket/internet, újság, könyvek/ régieket, melyek a mai időkben is igen aktuálisak. Újakat, melyek a mostani technikákat mutatják be. Látogassanak meg eredményes galambászokat, érdeklődjenek módszerük, tapasztalatuk iránt, és ha szimpátiát nyert, már közelebb került a lényeghez, hogy jól induljon el-e rögös úton, melyet postagalambászatnak hívnak. Nem a legolcsóbb hobby, de hát melyik az, mindennek ára van. Dohányzás, alkoholizmus, játékgépek… stb. ettől többet ér egy közösségbe tartozni, és kedvenc madarainkat kedvtelésünkre, szórakozásunkra röptetni, tenyésztgetni. tapasztalatainkat, élményeinket megosztani egymással. Lehetőségeikhez mérten alakítsák ki, a látottak, hallottak alapján módszerüket, Dúcukat, Technikájukat. Mindez, hogy sikerüljön, kívánok nekik türelmet, kitartást.
Munkám szezonális jellege miatt nem mindig érek haza időben, ekkor Édesanyám, és barátom Budai Máté be szokott segíteni galambjaim ellátásába, KÖSZÖNÖM a segítségüket!
Köszönöm a bemutatkozás lehetőségét, Sporttársaimnak kívánok jó egészséget, és eredményekben gazdag új évet!

Sporttársi üdvözlettel: Kolozsvári József, V-18.

Kisköre. 2010. január