Anonymus meséi III. rész

Ha az előző fejezetben említett munkát odaadóan elvégeztük, akkor reményteljes tavaszi versenyek elé nézünk. Ígéretes, jól felkészített galambjainkban bízhatunk, és joggal várhatjuk munkánk gyümölcsét. Mindehhez fontos elvégezni a felkészítéshez szükséges teendőket. Ez a párosítás előtti időszakkal kezdődik. Galambjainknak E és B vitamint kell adagolni, az előírás szerint a sikeres szaporodás érdekében. Természetesen a jó takarmány nem maradhat el. A galambok párba állítása után, a fészekre hajtás időszakában célszerű a fészekben etetni. Így könnyebbé téve a párok helyzetét az őrületben. A lerakott tojások meghozzák a várva várt nyugalmat. Elérkezett a 8-10 napos tojások időszaka, mikor el kell kezdeni a trichomonász elleni kezelést 5 napos időtartammal. Mint már többször említést tettem az adagolás és az idő, pontos betartásáról, ez esetben sem lehet másként! Fontos!!! Ezt követően 1-2 alkalommal vitamin szükséges. Ebből a felvezetésből már kirajzolódik az a tény, hogy a fiatalok nevelése létrejön. Majd eldöntjük, hogyan özvegyítünk, fiatalról, vagy a második tojást követően 8-10 napos tojásról. Többedmagammal, ezzel szimpatizálok, és ennek felvázolásával folytatnám. A fiatalokat leválasztás után elhelyezzük az erre a célra szolgáló dúcrészben. A fészekben maradt tojásokról elküldjük hímjeinket a versenyre, és érkezés után leváltják a tojókat. Ekkor összeszedjük a leváltott tojókat, és a dúcrészükbe helyezzük őket. Ez kb. a délelőtti órákra tehető. Az esti házi tréningre kiengedjük (kitessékeljük) hímjeinket. Kintlétük ideje alatt elvégezzük a nagytakarítást. Bejövetelük után az átállított fészekben találják magukat és elkezdődik a hímek özvegységi rendszerének folyamata. Természetesen annak technikái szerint. Ezt nem taglalnám, hisz ezt a praktikát mindenki ismeri, még a kezdők is, nagy
örömünkre.

Sajnos, az idáig vezető úton akadtak hiányosságok, melyeket szükséges megtanulni, tapasztalni, hogy a kifinomult technikáig gondmentesen eljuthassunk! Gondolok itt, a természetes módra, a kímélő módra, a száraz módszerre… stb.

Én úgy vélem, fontos tudni különböző módszerek részleteit, mert használható részeket tudunk kiemelni szükség esetén. Egyszóval feltaláljuk magunkat, ha a helyzet megkívánja. Meg ami a legfontosabb, ezeknek, a módszereknek kultúrája van, és ez adja a varázsát. Hatása magával ragad mindenkit, ha rezdüléseit ismerjük, majd fel tudjuk használni a siker eléréséhez. Ez a nagy dolog.

A néhány sor kitérő után visszatérnék az özvegy hímek gondozására, és a versenyre való felkészítésükre. Ennek alapjait olvasatokból szereztem, mint sokan mások. Csak a hosszú idő alatt összegyűjtött tapasztalatok tették személyre, személyünkre szabottá, használhatóvá. Ez a szint nem távolság senkinek, odaadó szorgalommal, következetességgel bármikor elérhető. Remélem sikerült sokak az érdeklődését felkelteni, ambíciót gerjeszteni. A hímek gondozását folyamatosan, a versenyszezon szellemében kell végeznünk. Eltérés, csak a kezelésben változik, hetente váltakozva. Mondjuk úgy, páros, illetve páratlan héttel, Páros héten a légúti megbetegedés (általában bakteriális) fertőzések, páratlanon a trichomonász, kokcidiózis, valamint, fő nyálkahártya gyulladás megelőzésére kell figyelmet fordítani. Ezt heti részletes felbontással mellékelném, használhatóságának reményében. A véleményformálás felelősségtudatával.Természetesen ez a tematika hetente változik, miszerint páros, illetve páratlan hét következik. A gyűjtési időpontok is változhatnak. Ez ne okozzon gondot! A vitaminos napokból elcsalhatunk. Kevesebb beiktatásával ez sima ügy. De a gyógyszer szükséglet három alkalomnál kevesebb nem lehet, mondjuk este – reggel - este hét elején. Ettől eltérni nem szabad, pontosan a fentebb említett okok miatt, ami a megelőzést illeti. Amennyiben gyógyítást kell menet közben végezni, azt haladéktalanul el kell kezdeni, az előírás szerint. Minden esetben egyedenként figyelemmel kell kísérni állapotukat, mert az ördög a részletekben bújik meg. A program alkalmazásakor visszatérő egészségügyi problémát meg kell szüntetni, majd ezt követően térhetünk vissza az eredeti leíráshoz. Zenész szóval kifejezve improvizálni kell, és ha valaki ezt nem tudja művelni, akadnak gondjai.

Ehhez a versenyzési módszerhez fontos a tojók lénye. Kezelésük megegyező a hímekével, csak egy kicsit könnyebb, problémáktól mentesebb, mivel nem versenyeznek. Arra kell ügyelnünk, hogy egészségesek és fogadóképesek legyenek a hímek közeledésére. Szépek, ápoltak, tollazatuk menyasszonyi ruha benyomását keltse! Nem csuta farkú, tépett, elhasznált, lenyúlt, mert így sokat veszíthetünk! Így turbósításra alkalmatlanok lennének, pedig ez a feladatuk!

Remélem nem vettem túlságosan igénybe türelmüket, hisz nem ez volt a cél.

Csupán szerettem volna segítségükre lenni. Nagyon bízom benne, hogy sikerült.

Valahol Magyarországon, 2009. decemberében

Anonymus